Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Вълшебна маса, която се разтяга на всички страни

Вълшебна маса, която се разтяга на всички страни

By Bestfurniture On February 15th, 2011

Пред вас е  единствената в света кръгла маса , която може да променя  своята “вместимост” от 6 на 12 човека, раздувайки се  в диаметър, но оставайки  при това безупречно- кръгла. И макар че разтегателните маси обикновено се асоциират с недостатъчно жилищно пространство и принуден стремеж  към компромиси, даденото изделие е предназначено за милионери.
Хората купуват скъпи вещи по ред причини.Първо, скъпата вещ е престиж, част от  имиджа, както прическата или маниерите на  поведение. Второ  такава вещ е  създадена от  известен бренд, а значи е  изпълнена качествено и от екологически чисти материали. Трето, скъпата вещ може да е  е  създадена от конкретен дизайнер или художник, в такъв случай тя е  произведение на  изкуството и може да  достави на притежателя си   с нищо несравнимо естетическо удоволствие.
Мебелите от компанията  DB Fletcher, базираща се в САЩ и Великобритания , са ексклузивни, дизайнерски, изготвени ръчно  вещи, разработени от  художника Дейвид Флетчър (David Fletcher). Както е редно за скъпите изделия те са изработени от ценни породи масивно дърво , отличават се с феноменална  здравина, надеждност при експлоатацията, прекрасен дизайн   и модерен облик. Но нас ни заинтригува в тях  нещо друго.

Много изделия  на DB Fletcher се отличават още и с доста оригинална конструкция. Както, например, уникалната “Маса  -кабестан на Флетчър” (Fletcher Capstan Table). Fletcher Capstan Table е произведение на  изкуството, както от гледна точка на дизайна    така и по отношение на инженерната мисъл.

Това трябва да се види: отначало пред вас е кръгла маса, но ако  я хванете за края и го завъртите срещу часовниковата стрелка на 30 градуса, плотът “се разделя ” на шест части.

Тези сектори се приповдигат на няколко сантиметра нагоре, едновременно разтягайки се встрани   под тях изпълзяват допълнителни шест прави  секции и централна 12-ъгълна  звездичка. Всички  панели  се поставят на едно равнище и пред нас е отново кръгла маса, само че с по-голям диаметър. Става това много бързо , целият процес отнема около четири секунди. Механизмът работи много съгласувано и точно, единственият му  недостатък е шумът, предизвикан от трансформацията на плота.

Fletcher Capstan Table се предлага в няколко варианта, отличаващи се по размер  и по породата на  дървото. Но във всички  размери разпънатата маса е  практически два пъти по-голяма от неразпънатата.
Някои модели на  Capstan Table са предвидени  за използване  на борда на разкошни яхти, при това  — на открита палуба. И затова техните повърхности противостоят  на пръските и влажния солен морски въздух.

Самият Дейвид Флетчър не един път е заявявал, че неговите мебели могат  да се придобият само от много богати и успяли хора. Мебелите на този майстор не са за всеки,  но не престават да поразяват  нашето въображение с изключителни дизайнерски и инжeнерни находки.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели