Сellular Сhair: Клетъчен стол по проект на Матиас Бентсън

By Bestfurniture On May 28th, 2011

 Датчанин по произход и лондончанин  по дух и получено образование, дизайнерът Матиас Бентсън (Mathias Bengtsson) представи  проекта си Сellular Сhair – леко и стилно кресло на основата на епоксидни смоли. То не само изглежда като причудлива форма на органичен живот, но и в своята конструкция се  базира върху принципите на ръста на костите на човешкия скелет.
Външният слой на креслото е зададен от формата на отливката, затова вътрешната структура и геометрия на «клетките»е  съвършено уникална и е зададена от  компютърен симулатор за генерация на клетките. Програмата приема геометрията на прес-форма за базовия каркас и на неговата основа започва «да нараства » пориста субстанция, осигурявайки нейната устойчивост и здравината на цялата конструкция.
Матиас Бентсън коментира своята работа: «Аз исках да се избавя от клишетата и да разруши границата между дизайна, занаята и цифровите технологии, комбинирайки най-неочакваните инструменти в работата над този проект. Две неща, които винаги ме очароват– това са технологиите и еволюцията, а също така съчетанието на тези понятия».
Проектът Сellular Сhair е представен на Седмицата на дизайна в Милано, в секцията на датския дизайн и занаят Mindcraft 11.

«Книжно дърво» на дизайнера Костас Сиртариотис

By Bestfurniture On May 28th, 2011

Живеещият във Венеция дизайнер от гръцки произход Костас Сиртариотис (Kostas Syrtariotis) е представил на Седмицата на дизайна в Милано оригинален проект на книжен стелаж за детска стая, наречен от него Booktree – «Книжно дърво». Книжните рафтове на този шкаф са  стилизирани като клонове на дърво, насочени нагоре по стената. Стелажите са  изготвени от дървен масив от  шпониран ясен, тинео или черно дърво. Шкафът се сглобява буквално за десет минути и се прикрепя към стената с два болта. Общите размери на конструкцията са  20х90х12 см.

Read the rest of this entry »

«Гнездо за Dedon»: дизайн-проект на Daniel Pouzet & Fred Frety

By Bestfurniture On May 28th, 2011

Френските дизайнери Даниел Пузе и Фред Фрети са завършили работата си  над проекта на хамак «гнездо» за мебелната марка Dedon. Тази конструкция във вид на плетен пашкул-гнездо с капковидна форма е предназначена за външен монтаж в градината или на вилата. Тя може да бъде монтирана на земята  или окачена върху  дебел клон на дърво. По думите на дизайнерите, свободно люлеещия се и въртящ се около своята ос пашкул дарява на своя обитател усещане за покой и уединение. Неговата форма, плетенето и материалът са  едновременно съвременни, екзотични и естетически съвършени и пребивават в пълна хармония с природата.

Read the rest of this entry »

WWF(Всемирен Фонд на Дивата Природа): Ротангов дизайн

By Bestfurniture On May 28th, 2011

Ротангът е влачещо растение от семейство Палмови, някои разновидности на което достигат сто метра на дължина. Фондът WWF е учредил специална програма, насочена  към създаването на екологично чисти производства за заготовката и обработката на ротангова дървесина в района на протичането на река Меконг. «В този район досега са се съхранили гори с естествено разнообразие на флората и фауната, практически изчезнали в други части на света» – казва Тибалд Ледек, мениджър от Rattan Project WWF. Главната задача на проекта е пропагандата на принципите на чистото производство на ротанг – оптимизацията на материалните и енергетичните потоци, намаляването на потреблението на ресурси и минимизацията на обема на вредни  отпадъци.
За популяризацията на проекта възпитаниците на Лундския университет (Швеция) съвместно с местните производители пускат  серия дизайнерски работи върху основата на традиционни техники за обработка на ротангова суровина и за използването на съвременните принципи на естетиката и пластиката. В частност  дизайнерското бюро Per Brolund и камбоджийският художник и скулптор Ем Рием са разработили линията на оригинални мебели от ротанг, едновременно оригинална и напълно практична. Колекцията включва в себе си няколко дизайн-проекта на кресла, а също така поставка за кулър на вода за пиене.

Read the rest of this entry »

Мебелна колекция «Biknit» за «Moroso» / дизайнер Patricia Urquiola

By Bestfurniture On May 28th, 2011

 Дизайнерът Patricia Urquiola представи на ежедневната  изложба Кресло Шезлонг от Флоренция«Salone Del Mobile 2011» (Флоренция) своята последна работа — кресло и шезлонг «Biknit», които ще  се произвеждат от мебелния  бренд «Moroso» (Италия).
Колекцията се състои от два предмета: кресло и шезлонг. Главният елемент на дизайна  са преплетените големи плетени «чорапи», играещи  ролята на повърхност за седене/лежане и части от конструкцията. Контрастиращите материали, форми и текстури се  обединяват в предмети от обстановката, които могат да се използват както в интериора, така и на улицата.
Циклично повтарящите се хармонични преплитания на плетени елементи формират декоративните седалки, способни са да издържат значителни натоварвания. «Чорапите»са  прикрепени към  стоманения каркас, конструкцията от вълна  и метал лежи върху масивна дървена основа, огъваща се нагоре от страната на облегалката. Шезлонгът и креслото отдалечено напомнят някакъв жив организъм.

Read the rest of this entry »

Tubetable: Маса с карта на лондонското метро по проект на Alex Hammond

By Bestfurniture On May 28th, 2011

Масичка с Лондонското МетроЛондонският дизайнер Алекс Хемънд е разработил дизайна на  оригинална масичка за кафе, наречена Tubetable (Tube, «тръба» – разговорно наименувание на лондонското метро). Масата представлява конструкция от стоманена рамка с прахообразно  напрашване и закрепени вътре в нея  два стъклени блока. Между стъклата по принципа на сандвича е поставен лист бял акрил, върху който с лазер е нарисувана пълната схема на лондонското метро.

 

 

Acoustable: «Акустична маса» по проект на Jerome Spriet + Wolfgang Bregentzer

By Bestfurniture On May 28th, 2011

Акустична масичкаЗа много хора музиката, а по-точно музикалната среда е задължителна част от средата  на  обитаване. Правилният подбор на композициите и качественото звучене създават атмосфера на дома, помагат да се настройвате за работа и отдих. Не по-малко важна и широко разпространена съставна част на интериора е зоната за почивка или работното място с масичка за кафе.
Белгийските дизайнери Джером Сприт и Волфганг Брегентцър са съединили тези два елемента на средата за живот в хибридния проект Acoustable – Акустична масичка. Вътре в плота на Acoustable е скрита мощна стереосистема. Работната повърхност на кръглата масичка е произведена от полимербетон и има диаметър около 120 см. Стереосистемата е  скрита в конусообразната основа на масичката на три крака и съвършено е незабележима отвън. Тя е снабдена с колонки, нискочестотен репродуктор  и стереоусилвател и има гнезда за USB и iPod.

 

Комфортна кожена мебел от дизайнера Жан Армгардт

By Bestfurniture On May 25th, 2011

Познайте какво е – жълто, завито, от Холандия. До скоро единственият възможен отговор беше лале, но дизайнерът Жан Армгардт създаде за компания  LEOLUX това,което е в състояние да промени традициите и приоритетите – неговото кресло.

Папагено е олицетворение на комфорт, модерен дизайн и лукс в подходящия момент.
Комбинацията на нестандартни решения и качеството на използваните материали няма да остави никой безразличен – футуристичните хромирани крака-лапи и ярко жълтата кожена тапицерия ще направят креслото звезда във всеки интериор!
Комфорт такава кожена мебел създава не само благодарение  на меките естествени материали – обмисленият дизайн ще ви върне силите и ще повдигне настроението ви. Височината на седалката е 80 см, дълбочината – 82, ширината – 91. Подлакътниците са разположени на нивото на 40 см.

 

 

Мебел в стил танго

By Bestfurniture On May 25th, 2011

Шикозните столове Red Slice Flanellette Slice Chairs направо ще Ви смаят. Те изглеждат страхотно: стилен силует, ярка огнена тапицерия, тънки стоманени крака, които правят стола визуално, така да се каже да изглежда сякаш  плава във въздуха. Широката седалка и извитата назад облегалка  правят стола и изключително удобен. И в офиса и у дома, тези столове са шик допълнение към обстановката – ярко и страстно. Столът е изработен от хромирана стомана и пяна, тапицирани с ярко кадифе. Мекотата на облегалката и седалката правят стола много комфортен. И все пак асоциациите, които предизвиква са по-скоро чувствени, отколкото уютни. Това се дължи на червеното или на пролетта навън? ..
Цената е 170 $. За два, забележете ! Може би през нощта, когато никой не вижда, столовете се сливат в ритъма на тангото?

 

 

 

 

I Saloni Milano 2011. Интересни идеи за интересни хора.

By Bestfurniture On May 25th, 2011

Стол Piana

Италианският бренд Alessi, известен в цял свят с производството на дизайнерски аксесоари за кухни, и британският архитект Дейвид Чипърфилд (David Chipperfield), получил тази година Златен  медал от  Кралския институт на британските архитекти, са обединили своите усилия за създаването на стола!

Сгъваемият стол Piana, както и постройките на Чипърфилд, е образец на рационалната, спокойна елегантност. Ултратънкият стол има оригинална конструкция, благодарение на която всичките му части са закрепени само с два винта и се въртят около една ос. Столът е произведен от  преработен полипропилен.

“Двустранен” стол на Матали Крас

Новият стол на френската дизайнерка Матали Крас (Matali Crasset) за италианския бренд Danese разширява традиционната представа за този предмет от  мебелировката. Много от нас обичат да седят на стола отгоре, и Матали  е могла да използва този навик за създаването на многофункционален двустранен стол, който така и се нарича “Двустранен” – Double Side.

Коригирайки малко формата и конструкцията на традиционния стол, дизайнерът дава на потребителя  възможността сам да избере начина си на седене: можеш да седиш  по общеприетия начин, можеш да седиш отгоре и да обърнеш облегалката на стола, получавайки компактна, но напълно побираща много неща масичка за работа.

Идеята на Матали не е нова: през 2006 година немският дизайнер Константин Грчик (Konstantin Grcic) е измислил висока, приличаща на седло, табуретка Allievo/Scolaro (Ученик), съвместяваща в себе си седалка и работна зона.Да седиш  на табуретката можеш  с лице към масата, така и с гръб към нея.

Кожена маса  Gozo

Холандската компания Leolux, история на която наброява 75 години, произведе колекцията масички за кафе с името Gozo, създадени от  дизайнера  Кай Стания (Kai Stania). Gozo е неповторим пример за въплъщението на източно-азиатските традиции в съвременните мебели, органичността, обтекаемостта и мекостта на пулсиращите форми. Масичките Gozo се предлагат в два различни диаметъра и три размера по височина. Каркасът на масичките е произведен  от метал и дърво, кракът, напомнящ  тиква, има мека кожена тапицерия,плотът е направен от  лакирана пластина. Материалът на тапицерията можете да подберете в съответствие с вашия интериор. Възможно е както едноцветно, така и двуцветно оформяне с редуващи се по цвят раета.

 

 

 

 


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели