Ефект на прозрачността от Casamania

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Еротични мебелиМарката Casamania е обновила «очовечения» стол, измислен от авангардния  дизайнер Фабио Новембре. И е представила «обезцветената» версия на модела.
Разработеният от дизайнера Фабио Новембре (Fabio Novembre) провокационен стол Her (англ. – «За нея ») от компании Casamania постоянно обновява своя външен вид. Пуснатият в производство през 2008 година модел вече е «пребоядисван» в различни цветове, правели са неговата повърхност матова и са я покривали с гланциран лак.
Сега столът е станал още по-«откровен»: пусната е прозрачна версия под името Trans Her (от. англ. transparent, т.е. «прозрачен»). Моделът изглежда  така сякаш е произведен от стъкло (безцветно или опушено), обаче всъщност  материалът е поликарбонат. Независимо от външната крехкост и чупливост, той е много здрав и издържа на сериозно натоварване.

«Цветен» сюрреализъм

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Флорални мотиви лампаИталианската марка Vanin Giancarlo предлага да украсим интериора с гигантски «цветя». Екстравагантните предмети – мебели, лампи и аксесоари – сякаш са слезли от платната на художниците-сюрреалисти.
Компанията Vanin Giancarlo показа на изложбата Abitare il Tempo колекцията си от  предмети-«маргаритки» Margaret.
Дизайнерите на колекцията Винченцо Антонучо (Vincenzo Antonuccio) и Марилена Калбини (Marilena Calbini) са се вдъхновили от творчеството на художниците-сюрреалисти.

 

Флорален пуфПо тяхно мнение Салвадор Дали и Джорджо де Кирико умеят «да превръщат реалността в мечта и да съживяват сънищата».
Колекцията Margaret включва пет предмета във вид на цветя: за под и настенно огледала (с два варианта на височина: за мъже и за жени), висяща лампа, пуф и килим. Всички те са изработени ръчно  и пуснати в ограничен тираж.

Стелаж-робот Robox за фабриката Casamania от дизайнера Fabio Novembre

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Дизайнерски стелаж роботА по-точно, това е цяло натрупване от стелажи и рафтове (понякога възниква асоциация с определението «претрупване», но ние от него ще се въздържим) – външно напомнящи силует на гигантски робот. В интерес на справедливостта струва си да споменем,че сама по себе си идеята не е лоша. Но един нюанс предизвиква смущение – дизайнерите ще ни разберат  – с какво да се комплектова този стелажен комплекс в интериора. На този въпрос нито самият Fabio Novembre, нито мениджърите на фабриката  Casamania отговор  не дават. Ето такъв е той  Robox, вещ  за  себе си. Ако искаш го вземай, а ако искаш само гледай.
Фабио признава, че неговата композиция е направена под впечатлението на носталгията по детството (в нежната възраст дизайнерът е обичал да си играе с модели роботи). Но съгласете се, не всяко увлечение по роботите се трансформира в живота на възрастния  в пристрастие към кубизма, особенно реализирано  след това в дизайна на мебели. Техническите параметри на стелажа Robox са следните. Размери: височина 78 см, дълбочина 31 см, ширина 184 см. Достъпен е в различни цветове – всички с червено сърце (това е любов, господа, грешно е да й се присмивате).

Стъклен плясък от Tonelli

By Bestfurniture On April 24th, 2011

За Миланската седмица на дизайна екстравагантният  Карим Рашид е разработил за марката Tonelli нова масичка за списания  във формата на локвичка.
Стъклена масичка като локвичкаСтъклото е основен материал, с който работи италианската компания Tonelli. Не е чудно, че именно от него е направена новата масичка за списания  марката, на която беше представена на изложбата Salone del Mobile – 2011 в Милано.
Новата мебел с името Splash (англ. – « плясък ») е разработена от Карим Рашид(Karim Rashid). Дизайнерът не за първи път си сътрудничи с бренда Tonelli. Например за миланската изложба миналата година  той създаде за фабриката масата за обяд Unit. Обаче ако миналогодишният модел се отличава със строги форми, то новата масичка има необикновени очертания –плотът на модела напомня локва  от разлята вода.

Интересен детайл: краката на масичката са кухи, затова могат да се използват като рафтове за списания или книги. За разлика от плота, изготвен от безцветно стъкло, опорите могат да бъдат както безцветни, така и опушени или покрити с лак.

Новите цветове на фантазията

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Диван ръце- дизайн от ИталияИталианската компания Sicis е обновила екстравагантната колекция мебели в мозайката на Sicis Next Art, «разкрасявайки» я в нови ярки цветове.
Компанията Sicis вече ни е удивяла с ваните-обувки, манекените и аксесоарите, облицовани с разноцветна мозайка. През 2010 година ни показаха мека мебел, презентираха линията дизайнерски мебели Sicis Next Art.

Дизайнерски диван рози от ИталияИталианската компания Sicis преди двайсет години отново е изобретила изкуството на мозайката. Успяла е да докаже, че мозайката органично изглежда не само на стените или пода – с нея може да украсите практически всеки предмет. Поредно подтвърждение на това е   новата линия дизайнерски предмети Sicis Next Art. Съединени длани, целуващи се папагалчета и сърца… Колекцията явно е създавала романтично настроена натура.
«Първата лястовичка»на линията Sicis Next Art е колекцията мека мебел, създадена от дизайнерката Карла Толомео (Carla Tolomeo) в нейния  фирмен «фантасмагоричен» стил. Диванът с чудновата облегалка във вид на длани, столовете с облегалки-папагали или сърца са тапицирани с текстил от лукс клас  и са украсени с разноцветна мозайка Sicis, създадена  по стари технологии. Идеята за серията Sicis Next Art оДизайнерски стол от Италият компания Sicis е да съедини авторският поглед на художника с възможностите на декоративната мозайка.

Чудноватите предмети, родени от фантазията на дизайнерката Карла Толомео (Carla Tolomeo), тази година са «пребоядисани» в нови цветове. При това в едни случаи се е променил само цветът на меката тапицерия на изделията, а в други – и нюанса на мозаичния декор, отличителен знак на колекцията.

Кухненският минимализъм на Ernestomeda

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Кухня с особен характер

Компанията Ernestomeda, известен производител на кухненски мебели, пусна нова колекциКухненско обзавеждане от Ernestomeda я от кухненски мебели под името Emetrica. Тя се отличава с елегантни линии, хармония, необичайна структура и отличителни белези. Разработена е от дизайнерите на студио Andreucci & Hoisl, изпълнена е в строг лаконичен стил. По мнението на авторите това създава визуален ефект на лекота.
Кухненският дизайн е много прост, но има някои много интересни подробности. Например шкафовете са създадени с дръжки по цялата дължина на вратите, които идеално се вписват в дизайна на кухнята. Елементите от дърво допълват атмосферата на топлина и уют. Говорейки за особения характер на тази колекция, не можем да не споменем, че, заедно с мебелите може да се поръчат цокли,гарнитури и даже дръжки за врати  в същия стил и форми.  Обработката на предметите от  колекцията Emetrica  са матов лак, меламиново покритие, имитиращо дърво.

Тази кухня е идеална за апартаменти с отворено планиране и за любителите на простотата в дизайна.

Женски истории от студио Front

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Дизайнерски вазички за домаШведската марка Front показа в Милано нова колекция вази под името Story Vases, в създаването на които се използва традиционната за зулусите техника на низане с мъниста.
Вазите «разказват» за съдбата на пет жени, живеещи в отдалечено село в южно-африканската провинция Квазулу-Натал.

Историите, записани от дизайнерите, представляват уникални свидетелства за ежедневния селски живот на пост-апартейдната Южна Африка. Както казват  дизайнерите: «това са  истории, които рядко разказват и рядко чуват».

Проектът започва с няколко разговори между Анна, София и Шарлота (студио Front) и африканските жени, които са разказали на дизайнерките за  своя живот, своите мъже и деца. Те са споделили с девойките своите надежди и мечти, размишлявали са за любовта, живота и смъртта. Засегнали са и такива сериозни теми, като вируса на СПИН, бедността, безработицата и други проблеми на своята страна. Жените разказали и за това, какво е за тях низането на мъниста,което не само осигурява на много местни жени  работа, но е и за тях важно средство за самоизразяване.

След това дизайнерите и разказвачите заедно избрали частите от  разговорите, с които им предстояло да работят по-нататък.Думите от получения текст всяка от жените набрала от мъниста, нанизвайки ги на метална тел.   От тази тел били формирани форми във вид на вази, в които след това се надувало стъклото.

Бебе-бум от дизайнерите

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Бебе бум в дизайна на детските мебелиДа измислят мебели за деца професионалите започват в този момент, когато самите те се сдобиват с наследници и в последните години това се случва все по-често на фона на всемирния бебе-бум. А значи  расте количеството и качеството на интересни находки за нашите интериори.

Един от главните рекордьори в детския дизайн е испанецът Хавиер Марискал. Как ли не, нали вече има три деца! Най-активно си сътрудничи с италианската марка Magis, първата от сериозните компании пуснала детска мебелна линия. Марискал е измислил игровата хралупа «Нидо», чекмедже за играчки «Баул» със специални вдлъбнатини, стилаж «Ладрильос» и стол-куче «Джулиан» — всички тези вещи напълно са функционални, макар че са предвидени за игрово използване.

В играчка  може да се превърнат  и масичките от Мия Хамборг, те откровено са направени на принципа на детската пирамидка. Филцовата табуретка от Брита Телеман също се разгъва и сглобява в произволен ред. Май дизайнерите са решили, че в това се състои  главната детска страст — да разглоби предмета и да го сглоби съвсем по друг начин.

Дизайнерско обзавеждане на детска спалняДруга детска необходимост е да се седи  не на стола, а на нещо по-интригуващо: кон, куче, патка… От година на година произвеждат  все по-нови колекции за малки ездачи, а за подрастващите— прекрасни кресла-чували  в оригинални тъкани.

Още една днешна тенденция: ако по-рано всички са мислели изключително за възрастта от две до пет, то сега в полезрението на дизайнерите попадат и подрастващите. Върху шикозните мебели«за девойки»  и аксесоари се специализира италианската марка Moda. Последното им творение изглежда като изографисан пластмасов елен— функционалното предназначение на тази щуротия не е много ясно, но пък е красиво!

Още едно неотменно свойство на всяка детска стая е бардакът. При детето всичко пада, разсипва се, губи се. Но маститата Хела Йонгериус е измислила маса със специални ямички под флумастерите (второто й дете скоро навърши три години) и сега има надежда, че малките  художници винаги ще намерят, с какво да порисуват. Разбира се ако родителите им се  разорят за тази маса, нали като болшинството авторски изделия, детската дизайнерска мебел струва скъпичко… Детската радост обаче е безценна…

I Saloni Milano 2011. Интересни идеи за интересни хора.

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Стол Piana

Уникални сгъваеми столчетаИталианският бренд Alessi, известен в цял свят с производството на дизайнерски аксесоари за кухни и британският архитект Дейвид Чипърфилд (David Chipperfield), получил тази година Златен  медал от  Кралския институт на британските архитекти, са обединили своите усилия за създаването на стола!

Сгъваемият стол Piana, както и постройките на Чипърфилд, е образец на рационалната, спокойна елегантност. Ултратънкият стол има оригинална конструкция, благодарение на която всичките му части са закрепени само с два винта и се въртят около една ос. Столът е произведен от  преработен полипропилен.

“Двустранен” стол на Матали Крас

Многофункционална маса-столНовият стол на френската дизайнерка Матали Крас (Matali Crasset) за италианския бренд Danese разширява традиционната представа за този предмет от  мебелировката. Много от нас обичат да седят на стола отгоре, и Матали  е могла да използва този навик за създаването на многофункционален двустранен стол, който така и се нарича “Двустранен” – Double Side.

Коригирайки малко формата и конструкцията на традиционния стол, дизайнерът дава на потребителя  възможността сам да избере начина си на седене: можеш да седиш  по общеприетия начин, можеш да седиш отгоре и да обърнеш облегалката на стола, получавайки компактна, но напълно побираща много неща масичка за работа.

Идеята на Матали не е нова: през 2006 година немският дизайнер Константин Грчик (Konstantin Grcic) е измислил висока, приличаща на седло, табуретка Allievo/Scolaro (Ученик), съвместяваща в себе си седалка и работна зона.Да седиш  на табуретката можеш  с лице към масата, така и с гръб към нея.

Кожена маса  Gozo

Дизайнерски столчета от ИталияХоландската компания Leolux, история на която наброява 75 години, произведе колекцията масички за кафе   с името Gozo, създадени от  дизайнера  Кай Стания (Kai Stania). Gozo е неповторим пример за въплъщението на източно-азиатските традиции в съвременните мебели, органичността, обтекаемостта и мекостта на пулсиращите форми. Масичките Gozo се предлагат в два различни диаметъра и три размера по височина. Каркасът на масичките е произведен  от метал и дърво, кракът, напомнящ  тиква, има мека кожена тапицерия,плотът е направен от  лакирана пластина. Материалът на тапицерията можете да подберете в съответствие с вашия интериор. Възможно е както едноцветно, така и двуцветно оформяне с редуващи се по цвят раета.

Модерна кухня и вкусни приключения

By Bestfurniture On April 21st, 2011

Спестявайки  пространство, не жалете сантиметри

Кухненски интериорНай-оптималното решение за създаване на най-функционална кухня в ограничено пространство е  да се разположат всички битови уреди под плота. Рационално да се разпореждате с всеки сантиметър, а значи да създате на интересни и уникални кухненски композиции  позволява вградената техника. Това е малко по-скъпа опция, отколкото използването на  корпусна техника, но цената е повече от оправдана от възможността да реализирате мечтата си за удобна и красива кухня в ограничена от типовия стандарт площ.
Дизайнерите отбелязват, че за да създадете оригинална композиция в малката кухня е много по-трудно. И ако придобитата техника, не съответства на дизайна и най-вече на вашите цели, то сладката, уютна кухня няма да се получи. Ето защо, ако намерението ви е основно да промените външния вид на вашата кухня, най-добре да се започнете с покана към компетентен дизайнер. Той ще проектира  самата кухня,ще ви помогне да вземете решение за нейното проектиране,ще ви посъветва каква техника е за предпочитане. В крайна сметка днешният пазар на домакински уреди, предлага изобилие от компактни модели, работещи на принципа “три в едно”, като котлони, фурна и съдомиялна машина в едно цяло. Има миялни машини, които могат да бъдат вградени вътре в шкафа и хладилници, скрити зад вратите на високи шкафове. Вграденият хладилник  не е евтин, но в класическия стил  на кухнята е необходим. Ако мебелите са от съвременни  форми по-подходящ в кухнята е корпусен хладилник. На пазара се предлагат хладилници в различни цветове, които могат да се впишат практически във всеки дизайн. Смята се, че стоманата в дизайна не е за малки пространства. Но ако наистина искате да създадете кухня с намек за високите технологии, да се предаде стил на обзавеждането, въплътявайки в него съвременни тенденции, можете да си позволите да изберете хладилник с цвят от неръждаема стомана и друго оборудване като неръждаема печка, абсорбатор, аксесоари.

Не се увличайте от габаритни форми

Интериор на модерната кухняЖеланието да поберете в кухнята си, колкото е възможно повече функционални елементи, е разбираемо.
И разбира се всяка стопанка  иска да разполага с грандиозна две, трикамерна мивка. Тя е толкова красива и удобна … Но! Помислете за метража на кухнята си! Дори опитен дизайнер не е в състояние да въплъти в малко метри  абсолютно всичките ви фантазии. Така че при избора на мивка, не се увличайте от големи форми и си поставяйте реални задачи. В противен случай габаритите на симпатичното ви оборудване ще излязат извън  стените, около които трябва да се разположат. Особено ако придобивате уреди за вграждане и мивка поетапно, отделно от мебелите и без да се консултирате със специалист.

Какво най-много може да възхищава в модерната кухня? Разбира се скритият ред, който предвижда вътрешен пълнеж на шкафовете, чекмеджетата, шкафовете и безупречната работа на механиката. Става дума за възможността за съхранение на голям брой кухненски прибори, уреди, съдове, продукти. Високотехнологичните подвижни чекмеджета,касетници, ъглови въртящи се шкафове с голяма вместимост , така примамливи и невероятно функционални, по мнението на специалистите не са съвсем удобни за ползване, когато се опитваме да оборудваме малка кухня. Не трябва да се отказваме от тях, но разумно е да се ограничим до минимум. За съхранението на прибори подвижните чекмеджета са необходими, но големи подвижни конструкции едва ли са уместни.  В края на краищата те трябва някъде да се преместват, а така ограничавате собствена си свобода за движение в кухнята. Същото е и с плъзгащите ъглови елементи. Ако сте ги сложили плътно до стената, те ще я наранят.
И още за модерните  днес големи форми. Малко вероятно е, в малка кухня да се намери стена, около която може да се изгради кухня за повече от два и половина метра. От тях се изваждат шестдесет сантиметра за мивката, толкова за печката, остава около половин метър. Така че, трябва да се откажете от големи площи, които изискват големи и обемисти чекмеджета, сложни разтегателни елементи, трансформиращи се повърхности, окачени панели. Разумно е да се ограничите с летящи врати и фиксирани полици, което между другото е много по-евтино.

Съвременна кухняЩо се отнася до горните шкафове, то днес в кухненските програми на производителите може да изберете елементите на дизайна, с неговите врати, сгъваеми като акордеон, фасади, отварящи се нагоре вратички жалузи. В малки стаи те дават добър ефект.
В малка кухня може и трябва да се използва максимално пространството между долните шкафове и стенните. Когато пространството е ограничено е разумно да се заложи на парапети, рейлинги и всякакви допълнителни компоненти, които не само ще създадат приличен интериор, но и ще доведат до още по-големи функционални ползи. Стенните леки рафтове, кошници, държачи за ножове, кутии за подправки, модерният висящ сушилник, които освобождават капацитета на традиционните шкафове за сушене над мивката за други цели, всичко това не е само модерният в интериора метал, но и много допълнителни удобства и възможности.

Място за семейни трапези

Луксозни мебели за домаБез значение колко малка е кухнята със сигурност ще искате обособяване на място, където бихте могли да поставите маса за семейни закуски и вечери. При компетентно оформление може да се помести в кухнята дори пълноценна маса с размер 40×70 см, вярно ще трябва да жертвате някоя от нейните страни, слагайки масата до стената. Въпреки това опитен дизайнер ще ви предложи и комбинирани варианти. Например плотът на масата за хранене  да се направи като продължение на работната повърхност и от същия материал. Освен това е възможно да се постави във всяка близка на сърцето ви конфигурация. А колко е  удобен и компактен сгъваем плот, който започва под прозореца, все едно че продължава перваза на прозореца! Плотът може да бъде в непосредствена близост до шкафовете, работната повърхност. С една дума  вариантите за дислокацията на масата за хранене дори и в малка кухня са много. Изборът на най-добрият определя необходимият брой места за сядане.
Създаването на малка, но стилна и функционална кухня е пътят на компромисите. Проектирането на красива и удобна кухня на ограничено пространство със сигурност не е лесно, но е реално. Ползата от възможностите на пазара за кухни  позволява на нашите съвременници, дори и в типов апартамент да имат кухнята, с която можем да се гордеем, с пълно основание твърдейки, че друга такава просто няма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели