Дизайна на мебелите- основни направления и преустановени практики

By Bestfurniture On March 31st, 2009

Стилове на обзавеждане

Стилове на обзавеждане


Когато и да решите да декорирате или предекорирате, най-често даваният съвет е: “Изберете си определен стил и го следвайте”. А какво всъщност е стила? Какво го дефинира и колко стила съществуват? За да бъдем честни, всеки дом има свой собствен стил, но има и една определена спецификация, под която всички видове интериор попадат. В случай, че тъкмо започвате да планирате декорирането на интериора и имате нужда от напътствия- ето ги :
Традиционно обзавеждане- безспорно, това е най- популярният начин за декориране на интериора. Има си причина за това. Традиционният стил изглежда едновременно официално и непретенциозно, а нивото на сериозност може да бъде променено главно чрез смесването му с други стилове. Традиционният стил мебели обикновено са в тъмен, махагонен дървен материал, кожа в тъмни цветове и само няколко малки мебели в светло дърво, които да омекотяват гледката. Докато стилът Old World е изцяло класически, Tuscan Villa е в другия край на скалата с топлите, светли цветове. Независимо кое от двете изберете, мебелите в този стил изглеждат очарователно.
Съвременен стил

Съвременен стил


Съвременен стил- с вариации от светли или ярки тонове, екстравагантни аксесоари в ретро стил или в модерен градски или шик, Съвременния стил е по-лесно да бъде постигнат в сравнение с Класическия. Той позволява да купувате мебели за обзавеждането с по-голяма свобода, а любителите на изкуство могат да използват любимите си предмети. Линиите на мебелите могат да са с прави, гладки форми или чувствени закръглености. Съвременния стил мебели са по-непретенциозни и много по-удобни от много други.
Минималистичен и модерен.Всички ние вече познаваме Минимализма много добре. Докато е едновременно и модерен, той стои отличително далеч от ретро, градски, арт и неофициалните стилове. Изчистени остри ъгли и гладки прави линии, семпъл кубичен дизайн и използване на неутрални цветове за запазената му марка, която дава на интериора ултра-футуристичен вид. Може би най- нашумелият стил напоследък е минимализма, който също се представя с изключителната и скъпа употреба на стъклото, което добавя блясък и светлина в стаята.
Исторически стил

Исторически стил


Исторически стил. Най-известният исторически стил на обзавеждане е Викторианският- с обрисувано стъкло и дървени мебели в тъмни цветове, картини с тежки метални рамки, коприна и кадифе за акцент. Исторически стил е и Колониалният, който много трудно се пресъздава. Като цяло историческите стилове се постигат много трудно, поради факта че интериора трябва изцяло да се трансформира, за да се пресъздадат отдавна отминалите времена.
Екзотичен стил

Екзотичен стил


Екзотичен стил . Неговото възприемане зависи от мястото, от което идвате. За някого от Китай или Индия, Ориенталският стил може и да не се струва толкова екзотичен. Когато се използва мебел, която идва от съвсем различна култура и е с необичайна концепция или е с рядък произход- то тази мебел попада под категорията екзотична. Въпреки, че могат да изглеждат поразително, имайте предвид, че са доста скъпи и такива мебели трудно се намират, а пък ако искате да си ги доставите от оригиналното им място, ще ви струва състояние.
Провинциалне стил- убити цветове, дърво в цвят със средни тонове, боядисани повърхности, естествени текстилни материали- това са отличителните белези за този стил, който разбира се е различен за отделните провинциални региони. Но независимо дали е класически английски стил или очарователен френски, те всички имат сходни елементи, с вариращи модели за различните култури.
Еклектиката. Комбинацията на различни по време периоди, култури и традиции. Този тип обзавеждане е много рядък, трудно се постига, изисква доста грижа и внимание към правилния баланс. Не може просто да сложите няколко различни мебели и да наречете това еклектика. Има няколко стила, резултат от еклектиката като Бохемския и Етно стила. Такъв интериор е по-добре да бъде оставен да се направи от професионалисти . . . ако разбира се на самите вас не ви се отдава това.
Дизайнът на мебелите е променлив и гъвкав относто старите правила, а пък те от своя страна постоянно се подновяват, различните стилове се смесват и допълват от дизайнерите. За да обзаведете дома си в определ стил трябва много да харесвате темата, която сте избрали, в противен случай всичко ще е само загуба на време и пари.

Диван 2254 от Мебели Италия

By Bestfurniture On March 23rd, 2009

Диван 2254 на Мебели Италия

Диван 2254 на Мебели Италия


Ако искате хола Ви да изглежда наистина необичайно, вместо традиционните комплекти мека мебел, изберете мултифункционалния диван 2254.
Тази необикновена мебел по-скоро попада под категорията ъглови дивани, но това не изчерпва всичките му възможности за позициониране. Може да бъде оставена да се извива през центъра на стаята, позволявайки лесен достъп и осигурявайки широко място за сядане. Ъгълът, под който се закрепват една за друга всички отделни модули е плавен и достатъчно широк, за да осигури удобно място, на което да се седне. С това не могат да се похвалят повечето ъглови дивани, които сключват прав ъгъл.
Невероятната съвременна мебел, тапицирана с естествена италианска кожа има впечатляващ 4-в-1 дизайн. 2254 от Мебели Италия е съставен от 4 части, които могат да се поставят по различен начин, като образуват U-образна форма или вълнообразна S-форма. Огромната табуретка може да се използва и за холна масичка или като елегантно извито продължение на мястото за сядане. Подреден в U-образна конструкция, диванът осигурява компактно и уютно място, на което всички да се съберат.
Диван 2254

Диван 2254


Линиите на дивана са елегантни изчистени. Този стилен, модерен дизайн е съчетан с изключителен, класически комфорт, осигурен от подлакътникът на една от страните и облегалките за глава. По този начин на тази нетрадиционна мебел всеки може да намери удобния за себе си начин на сядане.

Стилна спалня с модерен дизайн

By Bestfurniture On March 19th, 2009

Елегантна спалня

Елегантна спалня


Този тип легла, наричани платформени, имат елегантен съвременен вид. Да се наричат просто легла не е достатъчно, защото те са цяла система, която обзавежда спалнята по оригинален и индивидуален начин.
Идеята за леглото тип платформа идва от японската култура и леглата “Татами”- представляващи нисък дървен плот, върху който се поставя много тънък матрак. Тe всъщност осигуряват изключително здравословен начин на спане.
Модерният вариант на леглото “Татами” в лицето на D003 от Мебели Италия има няколко допълнително осъвершенствани елемента. На първо място това е разширена рамка, която може да се използва като допълнително място, където да се поставят принадлежности, за които нощното шкафче е неподходящо. Изчистените елегантни линии от конструкцията на рамката за подплатени с тапицерия от естествена италианска кожа в секси червен цвят. Горната преграда, отделяща леглото от стената, която е типична за класическите европейски легла е въплътена в конструкцията на платформата, за да може да придаде луксозен стил на фината мебел. В допълнение на ефектното легло се предлагат и две нощни шкафчета, отново издържани в минималистичен дизайн.
Необичайното при леглата, тип платформа най-вече е фактът, че за опора на матрака не служи дървената подматрачна рамка, а самата конструкция на леглото. Тази технология на закрепяне дава възможност на мебелните дизайнери да експериметнират до безкрай с формата на леглатa.

Арт мебели

By Bestfurniture On March 19th, 2009

Пластика от сандалово дърво

Пластика от сандалово дърво


Пластиката на дърво е артистично изкуство, дело на което са уникални декоративни аксесоари за дома. Мебели Италия предлага нещо повече- декоративни мебели, продукт на ръчната изработка от сандалово дърво от професионалисти скулптури.
Характерно за източните стилове е използването на естествени, природни материали каквото е и сандаловото дърво. Композициите от фигури на флорални и анималистични елементи в резултат на изящна дърворезба, отдавна са високо ценени и отвъд Далечния Изток.
Мебели Италия предлага на вашето внимание уникалната възможност да превърнете предметите на декоративната пластика в истински мебели за дома. В зависимост от индивидуалните желания на всеки клиент могат да се изработят мебели в желаните от него фигури. Неповторимите комплекти от маса и столове са иновативна алтернатива на традиционната мека мебел в хола. Ако в обзавеждането на дома си следвате основно темата на морският дизайн, тогава комплекта мебели с мотиви на раковини, раци или костенурки идеално ще се съчетае с нея. За любителите на индийската култура слоновете ще са подходящ анималистичен елемент.
Отличителен интериорен дизайн се постига само чрез зашеметяващи мебели. Сега, благодарение на Мебели Италия и вие имате възможност да се сдобиете с мебели, които са истинско произведение на изкуството.

Духът на африканското сафари вкъщи

By Bestfurniture On March 18th, 2009

мебели с африкански мотиви

мебели с африкански мотиви


Африканското обзавеждане носи топлотата на етно дизайн, който напомня за хармонията между човека и природата. Цветовете му са ярки и светли, такива каквито могат да се видят и вън от африканския дом- в пустините и саваната.
Типично за обзавеждането на континента е необикновената декорация – проснати на пода кожи от убити животни, нанизани зъби на редки и защитени породи, яйца от птици, големи пера. Орнаментите по декоративните детайли са анималистични.
Но защо да залагате само на декорацията, за да постигнете интериор ,пропит с мистика и загадъчност? Вече можете да си осигурите екзотиката на Черния континент дори и с подходящите мебелите. Повлияни от първобитния колорит и автентичното африканско наследство, мебелите за хол и трапезария на Мебели Италия са идеално решение за пренасянето на духа на африканското сафари вкъщи.
По-консервативните могат да изберат серията мебели имитиращи слонова кост. А за тези, които искат да се гордеят с истински трофей вкъщи са подходящи холната маса, носена от слоницата-майка и екстравагантните столове-слончета. Защо само декорациата на дома да бъде анималистична, след като и мебели в подобен стил могат да изглеждат толкова елегантно?

Пейка за масата в кухнята

By Bestfurniture On March 17th, 2009

Пейка в кухнята

Пейка в кухнята


Повечето днешни тесни градски апартаменти нямат отделна стая, предназначена за трапезария, където семейството да се храни на голяма и удобна маса. За целта кухнята служи освен за място, където се приготва храната и за място където тя се сервира. Вместяването на толкова много функции само в една стая прави задачата по обзавеждането й трудна.
Обикновено в кухнята се отделя един кът, където се слага масата за хранене. Но във вече, така или иначе, претъпканата кухня е много трудно да се въдвори ред, особено ако из нея са пръснати и столовете от комплекта за трапезария. За да се постигне комфорт и уют в такава кухня, на помощ идва старомодната дървена пейка. Тя е много компактна мебел, която осигурява достатъчно място за сядане на много хора. Освен това дизайнът й е семпъл и изчистен. Но освен нея на пазара има и много други модели на пейки с подобрен дизайн- тапицерия от естествена кожа, удобни подлакътници и облегалки, подвижна седалка с ракла за съхранение.
И тъй като обикновено мястото за хранене заема определен ъгъл от стаята, още по-пестяща пространството мебел е ъгловата пейка. Тя до някъде наподобява и ъглов диван и затова може да се използва и като такъв. Ъгловият кухненски кът, от друга страна, е причина за възникването на вградените в стената пейки, най-често поставяни в антрето.
Модерните кухненски пейки имат изключително елегантна и заедно с това компактна форма. В комплект с масата за хранене, те създават чаровен елемент от интериорния декор и отделно уютно място, сплотяващо семейството по време на вечеря. А когато не се използват, иновативните конструкции на пейките могат така да се прибират около масата, че да заемат възможно най-малко пространство.

Викториански класически стил

By Bestfurniture On March 17th, 2009

Викториански класически стил

Викториански класически стил

Дизайнът на дома и декорирането му по начина, по който искаме е много повече от поставянето на няколко мебели за тази цел. По- лесно е да се избират аксесоарите за дома, когато преди това е изяснена основната тема, към която се стремим. Ако вие все още не сте се спрели на такава- защо не опитате с класическия Викториански стил? Той носи усещане за величие, класа и неостаряващ чар. Но постигането на интериор, пресъздаващ миналото е много по-труден, отколкото който и да е съвременен такъв. Той не може да се постигне с леки акценти, съчетани с мебели в друг стил, а само с пълно пресъздаване на обзавежданео и декорацията от онова време. И след като сте намерили всички мебели във Викториански стил, продължете с декорацията така:
– Използвайте изобилие от метални предмети- бляскавото ковано желязо придава артистичен вид на атмосферата. Този материал, широко използван в обзавеждането през Ренесанса присъства както в изработването на елементи от мебелите, така и в аксесоарите- като рамка за картина, свещник или декоратовна скулптура.
– Автентични архитектурни елементи. Характерни са гипсовите отливки и орнаменти по стените и тавана, пластиката и арковидните врати. Усещането за Викториански стил лесно се постига чрез техния обаятелен, завладяващ дизайн. Това е много скъп, но бърз начин за постигане на старинен и автентичен вид в дома и въпреки, че е реализираето му е много скъпо, резултатът ще си заслужава. Никой съвременен интерор не може така да провокира с неповторимата си атмосфера.
– Използвайте мозайки от цветно стъкло и каменни камини. Гранитът и орнаментираното стъкло по деликатен и въпреки това авторитетен начин допринасят за финеса и уютната атмосфера на дома от онази епоха. Те са главните символи на епохата на Викторианството.
– Заложете на еднородните тъмни цветове и богати оттенъци. Дори дървеният материал в естествен цвят трябва да е с такова покритие, което да е в съчетание с останалите мебели- черно, наситено кафяво или ярко червено. Бледите и светли тонове, разведряващи съвременните стилове дизайн са изключително неподходящи.
– Пищни текстилни материи. Богатите, тежки платове са подходящи както за пердетата, така и дори за използването им като завеси, разделящи обширните стаи, или покриващи стената. Те правят интериора дори по- магически и царствен.
– Цветя, свещи и фруктиери. Изящна купа пълна с плодове- нищо не е по-класическо и традиционно от това. Толкова е лесно да бъде постигнато, а резултатът е толкова очарвателен. Дори сухите цветя или панерка с няколко шоколадови сладки могат да разнообразят невороятно много интериорния декор.
Започнете с избирането на мебели в класически стил от Мебели Италия.

Тенденции в обзавеждането за 2009 година

By Bestfurniture On March 13th, 2009

Модерните мебели за тази година

Модерните мебели за тази година


Смесване на различни модели от всякакви стилове в обзавеждането на дома оставя уникален отпечатък върху интериора. Еклектиката определено е новата тенденция за 2009 година.
Еколози и обществени организации призовават производители и търговци на мебели да спазват императивните изисквания на еконормите. Не само крайния продукт, но също така и производствения процес трябва да отговаря на техническите и законовите изисквания за безопасно и здравословно производство. Самите компании използват екологичносъобразното си производство като силна рекламна стратегия. Еко лукс. . . Използваните в еко обзавеждането материали са въпрос на престиж и висок стил. Водещи модни дизайнери използват пълен набор от естествена коприна, вълна, памук и отричат синтетиката. Боите естествено са нетоксични.
Преклонението пред ръчната изработка и артистизмът на мебелните дизайнери и пълното отрицание на масовото, неперсонализирано производство на мебели са повлияли на конструкцията и външния вид на мебелите за тази година. Това особено ще допадне на хора, които искат да стоят настрана от модата и да запазат традицията в обзавеждането.
Глобализация господства и в интериорния дизайн и декор. Артисти, почерпили вдъхновение от Русия, Китай, Латинска Америка, Индия, Мексико създават мултикултурни модели на мебели.
В съвременните декоративни аксесоари и мебели в обзавеждането често се изпозва арт деко стила Nouveau – животински и растителни мотиви, геометрични фигури. Шокиращ съвременен стил, който е комбинация от изкуство, модерна технология, занаяти.
”Моят дом е моята крепост”- усилията на много дизайнери са към това да създадат интимна атмосфера във всеки дом, с възможност за релаксация. Формите и материалите за мебелите са леки, семпли и изчистени и създават усещане за близост до природата. Стилът в съвременния дизайн на мебели също така често използва класически модели и трансформира непреходната им елегантност.
Има няколко основни тенденции в избора на цветове за дома през тази година. Бели, пясъчно-сиви и сурови груби тонове- присъщи са за течението на минимализма и идеята за автентичност. Другата тенденция е към съчетаването по уникален начин на естествени, ярки цветове като зелено, месингово червено, бронз, кафяво, пясъчно с безличните груби стени на дома.

История на леглото

By Bestfurniture On March 12th, 2009

История на леглото през вековете

История на леглото през вековете


Това е кратка информация за това как се е променил вида и формата на леглата през вековете още откакто съществуват.
За първи път леглата са били използвани от хората преди над 10 000 години още през периода на Неолита. Те са били изключително базови и вероятно би били направени от няколко съчки и листа, които били събрани по откритите места. През 3400 г. пр. Хр. египетските фараони измислили първите легла, които били повдигнати от пода и осъзнали ползата от това за здравето на човека. Повдигането на разстояние от земята ставало благодарение на дървени палети. Най-луксозното легло по онова време е било собственост на фараон Тутанкамон. То е било направено от абанос и злато. Най-разпространените легла обаче, използвани от обикновените хора все още се намирали направо на пода и представлявали събрани на куп палмови листа.
Във великата римскат империя, луксозните изработки на леглата преминали на следващото ниво. Те били декорирани със злато, сребро и бронз и също така били и първите, на които имало матраци- почти същите каквито са ни познати и днес. Те се изпълвали с тръстика, сено, вълна или пера.
През Ренесанса, матраците започнали да се усъвършенстват и вече се правели от грахови листенца или слама, или дори пера. Тези материали се натъпквали в здрави, издръжливи чували, а отгоре били покрити с разкошно кадифе, брокат или коприна. Очевидно това се дължало на стремежът на хората към комфорт и лукс.
През 16-ти и 17-ти век, повечето хора вече са спали на повдигнати от земята легла. Матраците се пълнели със слама или гъши пера и били поставяни на подматрачна рамка, която представлявала плетена решетка от въже.
В края на 18-ти век за пръв път е измислена рамката на леглата. Конструкцията се изработвала от ковано желязо, а матраците вече се пълнени с памук. Това ново откритие- рамката позволило на хората да се пазят от буболечки през нощта докато спят. Тя вече отделяла матрака и от стените. Така хората се спасили от мишките и плъховете, които били обичайно допълнение към струкурата на матраците по онова време.
В началото на 20-ти век започнало масово и евтино производство на легла. Те имали изключително семпла форма, но въпреки това били много удобни. Представлявали тънък памучен матрак, поставен върху дървена конструкция, която обаче била подвижна и давала възможността леглото да се сгъва и да се използва като диван през деня. През 50-те години за първи път на пазара се въвели гумените дюшеци и възглавници. Такива продукти са хипоалергенни и са фантастичен пробиви за хората, които страдат от алергии. Освен това допирът до тях наподобявал този до възглавница, пълна с пух. Развитието последвало с изобретяването на водното легло едно десетилетие по-късно. Пълният с вода матрак се поставял върху правоъгълна рамка, поставена върху плот от шперплат, който пък бил закрепен върху дървена платформа. Това осигурявало наистина спокоен сън. Тази идея довела и до изобретяването на надуваемото легло през 80-те години на 20-ти век. Това бил етап, в който вече не било нужно широко място за поставяне на мебелите, а леглото можело да се побере дори и в някой малък шкаф.
Тези екстравагантни материали за производство обаче не могли да се наложат сриозно на пазара. Завръщането на производителите към класическият памучен матрак довело до увеличаването на неговите размери и до производството на матраци, двойно по-широки и двойно по-дебели, подходящи за големи спални.
21-ви век. Изборът е огромен. Невероятни дизайни на конструкцията, всевъзможни материали, от които се произвеждат. Разгледайте и каталога на Мебели Италия, за да изберете най-подходящата спалня за вас.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели