Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Пътешествие през времето с италианските мебели

Пътешествие през времето с италианските мебели

By Bestfurniture On February 22nd, 2011

История на италианската мебелРанните  италиански мебели

Ранните италиански мебели са изискани, желани от мнозина заради своето великолепно качество, с акцента си  при сглобяването , винаги остават  популярни както за създаването на  уют в дома, така за създаването на  колекции. Наистина традициите в  производството на  италиански мебели имат стара  и сложна история с корени в гръко-римската античност и раждане в епохата на  Възраждането.

Началото на  италианския Ренесанс
През 14-ото столетие Италия станала първата европейска страна, която разкъсала възелите на сивото  средновековие и се обърнала за вдъхновение към ерата на  Древна Гърция и Рим. Тази промяна започнала да се забелязва в архитектурата, но скоро се разпространила и върху  мебелите. Фактически магазините за  мебели и техните производители работели и си  сътрудничели с проектантите и архитектите на сгради. След грандиозните и величествени здания започнали да се появяват импозантни мебели с големи размери. Резбарите произвеждали всички мебели с крака във формата на  дорийските и ионийските колони  в гръцките храмове.

Материали
Римски барок и мебелното обзавеждане По време на италианския Ренесанс, както вече разбрахме, се увеличило търсенето и предлагането на мебели от висока класа, и производителите разбирали, че мебелите трябва да бъдат не само  внушителни и здрави, но също така и декоративни. Някои части правели много детайлизирано и ги  инкрустирали, изрязвали от мрамор, черно дърво, и слонова кост. Производителите на  мебели създавали красиви образци от камъни, внимателно групирани по цвят. Те оставили традиционния дъб в полза на  ярки образци дървета, такива като кестена, червеното дърво и ореха. Също така включили нови елементи и материали, такива като желязо, кожа. Използвали контрастни по цвят породи дървета, за да създадат потресаващ визуален ефект.

Типични модели, отнасящи се към епохата на  Възраждането
Кутии за бижута или инкрустирани съндъци, илюстрират италианските мебели,отнасящи се към началото на  Възраждането. Това били първите типични модели, които се произвеждали под архитектурното влияние на  древността, а понякога се изпълнявали  в стила на  римските саркофази. Други популярни модели включвали портативни сгъваеми столове, на които седалките били  направени от кожа, върху метални крачета.

Италианските  мебели  в стил барок
Мебелите по време на по-късния период Барок (1600  – 1700 г.) изглеждали по-мащабни от времето на италианския Ренесанс. Тогава Католическата църква се опитвала да използва мебелите  и архитектурата за вдъхновено оръжие против нахлуващата заплаха на протестантството. Дърворезбарите правели частите на  мебелите в симетрични форми, с подчертан контраст на светли и тъмни тонове, и включвали в производството  много украшения, такива като C-форми, S-извивки. Всичко това било  предначено, за да предизвика движение, но по-късно  даденото направление получило името “misshapen pearl”, което значи -“деформирана перла”. Европейските производители на мебели оставили Ренесанса, и хуманизма, римските и гръцките елементи, които по- рано влияели на тяхната работа и се поддали на нови влияния.

Влиянието на  Азия
Развитието на търговията със стоки по цял свят, довело до влиянието на  индийския и източноазиатския дизайн на  мебели върху европейския, по време на  италианския период на Барока, съгласно Енциклопедията Britannica. Например, производителите на мебели добавили такива особености, като лака и декоративните образи на цветя върху мебелите.

Помпозните мебели

Италианските мебели и красотата у домаМасивните  мебели на Барока служили като символ на  статуса. Например, облегалката на дивана от орех е внушаващ предмет от мебелировката  със сложни резбовани фигурки и с художествено оформление, направено на ръка. Когато ви попадне предмет от италианския  барок, забележете изящното внимание на майстора към детайлите, които го правят едновременно безвкусен и изящен.

Позлата


Мебелите на Барока
, също отразяват украсяването на интериора и архитектурните стилове от  европейската ера на  Барока. Например, използването на позлата, за да се украсят  мебелите подобно украсяването на таваните.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели