Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Вива, Италия! Патриотичен дизайн

Вива, Италия! Патриотичен дизайн

By Bestfurniture On April 13th, 2011

Патриотични мебели от ИталияПокрай  50-годишния юбилей на Миланския салон Италия през тази година празнува мащабно още по-важно за страната събитие – 150-годишнината на обединението на раздробената страна в единно Италианско кралство със столица в Торино.
А патриотичните мебелисти в един порив произвеждат предмети в цветовете на  италианския флаг.

Оригиналният мащабен проект Sessantuna, посветен на това събитие, още миналата година заедно с Гаетано Пеше (Gaetano Pesce) започва компанията Cassina.

Sessantuna – това са 61 маси, всяка от които ознаменува някакъв период в Рисорджименто (период на борбата за политическо обединение на Италия). Всички маси заедно  образуват гигантската карта на Италия. Познатият”ботуш” заедно с островите заема площ 25х20 метра. Масите са изпълнени от любимите на Пеше полимерни смоли, боядисани в цветовете на италианския флаг – зелено, червено и бяло, – които смесвайки се  произволно създават уникална  окраска на всеки предмет.

Дизайнерски стол Baboll от AltamodaДа се запознаете с историята на Рисорджименто и проекта Sessantuna, а също да потъргувате за някоя част на Италия можете на сайта Sessantuna до 2 юни 2011 г.
Компанията Edra е «пребоядисала» в цветовете на италианския трикольор дивана-трансформер Flap, създаден през  2000 г. от дизайнера  Франческо Бинфаре (Francesco Binfarè). Особеност на дивана е в разделената на сектори седалка, елементите на която може да се  регулират, използвайки  ги като облегалка или подлакътници.

Моделът в новата тапицерия  засега е пуснат в единствен  екземпляр за изложбата Esperienza Italia, посветен на историята, изкуството, модата и дизайна на Италия.

Патриотични вазички ИталияМарката AltaModa е решила да поекспериментира с тапицерията на стола Baboll. Юбилейната версия на модела носи «говорещото»име Baboll 150. Половинките на  облегалката и подлакътниците на  стола са тапицирани в червено и зелено кадифе, а седалката и централният фрагмент на  облегалката – в бяло. Кракът и декоративните украси по краищата на облегалката са оцветени  в бял цвят.
Компанията Bitossi Ceramiche е обновила серия вази, създадени за бренда Fornasetti. Колекцията Fratelli d’Italia както преди украсяват знаменити «лица». За прототип им е послужил портретът на оперната певица Лина Кавалери, някога  удачно намерен в модно списание от XIX век от основателя на компанията Fornasetti Пиеро Форназети (Piero Fornasetti). Но сега рисунките са  достъпни не само на бял, но и на зелен или червен фон. Компанията Bitossi Ceramiche е «боядисала» в цветовете на италианския  флаг известните вази, създадени за бренда Fornasetti.
Трицветната пейка Row е  новост от марката Officinanove. Моделът бил разработен от  дизайнера Паоло Юлиан (Paolo Ulian). В обикновено  време пейката може да бъде оцветена  във всички нюанси  на палитрата RAL по избор на поръчващия, а по случай празника се предлага в съчетание на зелено, бяло и червено.
Дизайнерът Valerio Maria Ferrari ще покаже  в Милано колекцията с името Seduta a statuto speciale. Серията се  състои от шест стола и три маси, произведени от боядисан фурнир или прозрачен  метилметакрилат. Естествено всички предмети имат червено-бяло-зелена разцветка. Резбованият декор с формата на сърчица иронично препраща към занаятчийските традиции на Южен Тирол.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели