Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Миланският Мебелен салон на 50 години!

Миланският Мебелен салон на 50 години!

By Bestfurniture On April 8th, 2011

Милански мебелен салонНаближава времето за провеждане на поредния  Мебелен Салон в Милано – I Saloni Milano 2011. Мебелната изложба N1 в света, която ще се проведе  от 12 до 17 април, обещава да  стане грандиозно събитие: тази година Миланският салон празнува своя 50-годишен юбилей.

Малко история

Италианският дизайн като бренд бил забелязан вече в средата на 50-те: Европа и Америка са носили италиански костюми, возили са се на италиански моторолери «Веспа» и «Ламбрета», пиели са кафе от кафеварки, проектирани от Джовани Понти.

Но истински фурор италианският дизайн произвел в средата на 60-те, когато организаторите на известната  миланска изложба i Saloni Milano, в опит да стимулират  най- напредналите производители на мебели към развитието на  съвременния дизайн, приели решението да отделят за прогресивните направления цял сектор. Броят на участниците на този «дизайнерски» отдел бил крайно малко в сравнение с общия брой представени на изложбата компании. Но именно те накарали целият свят да заговори за  италианския дизайн, като за ново явление.

Първата изложба се провела през септември 1961 година на територията на Fiera Milano, събирайки 328 участника, 11300 посетители от Италия и 800 зад граница. Разбира се , цифрите били повече от скромни, но никой и не предполагал, че Salone del Mobile Italiano незабавно ще затъмни всички останали изложби. Вече след четири години количеството експоненти нараснало  до 818, а посетителите – до 21000 (местни) и 2300 (европейски). Международното значение на изложбата се увеличавало, експортът на  италиански мебели също, следователно идеята сработила.

Само след седем години  от своето раждане Миланският салон догонил по обем най-старата мебелна изложба в Кьолн. През 1969 г. към Salone del Mobile се добавил панаирът Sasmil (детайли за производство на мебели). През 1974 – Eurocucina, първата изложба в света, посветена изключително на  кухните. През 1976 – Euroluce (осветление). През 1982 – Eimu (офисна мебел). През 1987 – Salone del Comlemento d’Arredo (аксесоари). През 1998 – SalonSatellite (изложба на млади таланти от цял свят). А през 1991 г., на своя трийсети  рожден ден, салонът променил времето си за провеждане от септември на април.

Все повече увеличаващото се количество участници на изложбите изисквало голямо пространство. В отговор  на това организацията Fiero Milano поръчала разработка на нов изложбен комплекс. Избрали района на стария нефтопреработвателен  завод Agip в Rho-Pero, разположен близо до града. През 2001 мястото за строеж било разчистено, и бил обявен международен конкурс за най-добър дизайн-проект. В резултат било избрано предложението на архитекта Масимилиано Фуксас (Massimiliano Fuksas).

Милански арт решенияRho-Pero е един от най-големите съвременни изложбени центрове в света. Тук са обединени рекордни изложбени  площи (345 000 м2 в павилиони и 60 000 м2 под открито небе), изключителна функционалност, удобство, най-съвременните технологии и високо качество на услугите. Новият комплекс се състои от 8 изложбени павилиона  с привличащи погледа  остъклени телескопични покриви, обединени с обща мачта от стъкло и стомана, която покрива централния коридор, свързващ  всички павилиони и входове на Fiera Milano. Покривът има свой особен релеф: ту се издига като планина, устремявайки се  в небето, ту като мощен поток се стича надолу, отразявайки се  в напълнените с вода басейни. Създаването на този криволинеен ландшафт е позволило на архитекта не само да избегне монотонното редуване на еднообразни изложбени сгради, но и да превърне  целия комплекс в фантастичен град, където вече не е ясно, къде е нагоре, къде е надолу,  какво е реалност, а какво е отражение.

През 2006 г. Миланският i Saloni накрая се преместил в нова къща.

Изложбата Salone del Mobile Milano за първи път  е организирана през 1961г., била замислена изключително като комерсиален проект, но с възникването на обединената група изложби i Saloni, тя получила неочаквано развитие като авторитетно и, по-истинско, култово мероприятие за експерти на  мебелния пазар  и дизайнери. Участниците на изложбата се събират не само за това, за да продават своите стоки, но и за демонстрират своето виждане за  бъдещето. Днес изложбата привлича не само закупчици, но и истински ценители на мебелното изкуство.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели