Бебе-бум от дизайнерите

By Bestfurniture On April 24th, 2011

Бебе бум в дизайна на детските мебелиДа измислят мебели за деца професионалите започват в този момент, когато самите те се сдобиват с наследници и в последните години това се случва все по-често на фона на всемирния бебе-бум. А значи  расте количеството и качеството на интересни находки за нашите интериори.

Един от главните рекордьори в детския дизайн е испанецът Хавиер Марискал. Как ли не, нали вече има три деца! Най-активно си сътрудничи с италианската марка Magis, първата от сериозните компании пуснала детска мебелна линия. Марискал е измислил игровата хралупа «Нидо», чекмедже за играчки «Баул» със специални вдлъбнатини, стилаж «Ладрильос» и стол-куче «Джулиан» — всички тези вещи напълно са функционални, макар че са предвидени за игрово използване.

В играчка  може да се превърнат  и масичките от Мия Хамборг, те откровено са направени на принципа на детската пирамидка. Филцовата табуретка от Брита Телеман също се разгъва и сглобява в произволен ред. Май дизайнерите са решили, че в това се състои  главната детска страст — да разглоби предмета и да го сглоби съвсем по друг начин.

Дизайнерско обзавеждане на детска спалняДруга детска необходимост е да се седи  не на стола, а на нещо по-интригуващо: кон, куче, патка… От година на година произвеждат  все по-нови колекции за малки ездачи, а за подрастващите— прекрасни кресла-чували  в оригинални тъкани.

Още една днешна тенденция: ако по-рано всички са мислели изключително за възрастта от две до пет, то сега в полезрението на дизайнерите попадат и подрастващите. Върху шикозните мебели«за девойки»  и аксесоари се специализира италианската марка Moda. Последното им творение изглежда като изографисан пластмасов елен— функционалното предназначение на тази щуротия не е много ясно, но пък е красиво!

Още едно неотменно свойство на всяка детска стая е бардакът. При детето всичко пада, разсипва се, губи се. Но маститата Хела Йонгериус е измислила маса със специални ямички под флумастерите (второто й дете скоро навърши три години) и сега има надежда, че малките  художници винаги ще намерят, с какво да порисуват. Разбира се ако родителите им се  разорят за тази маса, нали като болшинството авторски изделия, детската дизайнерска мебел струва скъпичко… Детската радост обаче е безценна…


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели