Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Италианският интериор– I част

Италианският интериор– I част

By Bestfurniture On February 27th, 2011

Италиански интериор и обзавежданеИталианският дизайн в областта на мебелите и интериора е признат за един от най-добрите в света , и той в много неща  определя облика не само на италианските жилища, но и на  «общоевропейския дом». Понякога Италия по право е наричана столица на световния дизайн. Действително ежегодната пролетна Миланска мебелна изложба формира имиджа на най-стилните домове на  Европа. Седмицата на мебелната мода в Милано, както твърдят ценителите, преди всичко напомня седмицата на висшата мода, нали италианците смятат, че мебелите трябва да прилягат на тялото, както дрехата. Колекциите, които се  показват на Миланската изложба,се стремят да  поразяват посетителите със своето великолепие и изобилие на нови неща.

Старинна италианска конзола

Италианският интериор е разнообразен, както и самата Италия: предпланинската част на Алпите и крайбрежието на  Средиземно море, северните промишлени градове и облените от слънце лозя на юга. Независимо от това една черта обединява всички италианци:те придават много голямо значение на вещите, които ги  обкръжават. Това са и дрехите, и продуктите за хранене и  разбира се техните  жилища. Ако в другите европейски страни ежедневни дрехи на мъжете и жените отдавна са станали удобните дънки и тениски, то италианците предпочитат да се обличат модерно и разнообразно.Смята се, че именно италианците харчат най-много пари за придобиване на модерни дрехи и аксесоари.

Италианско обзавежданеИталианците обичат да се заобикалят с красиви вещи, затова техните интериори са винаги наситени до предел. Това не са само мебели, но и различен интериорен текстил, килими, сувенири и аксесоари. Ярките разцветки и оригиналните форми на мебелите са присъщи на италианското жилище. Италианците винаги придобиват най-модерните нови колекции мебели.

Даже своите врати  италианците са склонни да  «украсяват » в модерни оригинални дрехи: входните врати могат да имат ефектни вложки от кожа, пластика, тъкани. А в старите квартали на Венеция или Падуа, Генуа или Милано можеш да видиш старинни ковани врати, които още изглеждат напълно прилично с оглед  на многовековната история.

Италианските мебели са създадени за това ,за да се наслаждават хората  на живота, те са приятни на допир, меки и удобни. В същото време италианците са  склонни да изобретяват разкошни модели (например, да направят вратичките на шкафа от пухкава кожа или да  прибавят към вратичките на шкафа обшити дръжки от кожа).

Традицията на  италианците да украсяват своя дом с оригинални красиви вещи датира отдавна.

Например, още през епохата на Възраждането в Италия бил създаден оригинален съндък касоне, в който пазели чеиза на  невестата. Този съндък покривали с позлата, инкрустирали и украсявали с тънка изискана дърворезба. Италианците изработвали плота на масите и пейките си от мозайка и мрамор. И днес в италианските кухни може да се види стилна масичка Мадиа — миниатюрна масичка-поставка, в която през средните векове съхранявали хляба.

Стилен италиански стилаж

Италианският дом възникнал благодарение на първокласната италианска архитектура, която създала най-удобните за жилища форми. Основен материал за строителството на жилища в Италия винаги е бил камъкът. Архитектите се опитвали  колкото се може по- удачно да вписват зданията в околния ландшафт. Италианските вили, построени от архитекта на късното Възраждане Андрео Паладио, досега си остават обект за подражание от много съвременни архитекти в целия свят. Обширните тераси под открито небе са характерна черта на голям брой италиански домове. Тези балкони обикновено са обвити със зеленина, и прекрасно служат за почивка: в топлия климат на  Италия на подобни тераси хората прекарват доста време. В съвременните сгради  не редки са и големите прозорци — от пода до тавана. Цветовото решение в интериора на италианските апартаменти и къщи е разнообразно.Това може да бъде  сдържаната прохладна гама или играта на контрасти. Ярките жизнерадостни цветове  и спокойните елегантни тонове често се съчетават при оформянето на различни стаи  в един италиански дом.   Италианците обичат ефектни вещи, затова те задължително придобиват поне няколко вещи, «заявяващи за себе си» — червено кресло или сребрист стилаж, жълт диван или малка масичка от полирано червено дърво. Съвременните градски апартаменти на италианците  са оазиси на душевен покой и равновесие, където всеки човек се връща след работа. Затова  те се стремят да обзаведат своя дом с удобни и качествени красиви вещи.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели