Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Как да обзаведем кухнята по свой вкус?

Как да обзаведем кухнята по свой вкус?

By Bestfurniture On March 2nd, 2011

Дръзка  червена кухня и лъскав кухненски интериорКухнята е особено пространство. Преди да боядисате стените и да поръчате мебели, съгласувайте своите естетични потребности с апетита.
Даже ако сте от онези щастливци, на които за отлично настроение и постоянен апетит е достатъчно да има пресни продукти и добра компания, обмислената според колористиката кухня определено ще добави положителни емоции. Даже ако става дума за нова кухня, логично е да се погрижите за цвета отрано: върху цената това едва ли ще повлияе, но върху вашия ежедневен живот, вкусовете и навиците – определено.

От многото дизайнерски решения за кухненски повърхности може да изберете неутрален или по-емоционален вариант в зависимост от вашия собствен вкус.

Чиста и нежна, кухнята в бялоДаже съвършено белите кухни се получават различни  нали те могат да бъдат изпълнени с матов или гланциран лак, с повърхности и плотове от боядисано или сатинирано стъкло, с вътрешно осветяване на шкафовете и плота. Лесно ще се съчетаят с мебели с преобладаването на бял цвят или изработени от дърво от различни видове. В такъв случай кухнята сякаш се разтваря в студийното пространство, без да привлича излишно внимание и без да създава нежелателен ефект на постоянно присътствие в зоната за приготвяне на храна.

По-кардинален начин визуално да се оттървете от кухнята е да изберете за нея радикалния черен цвят. Единствено  този цвят е добре да избягват емоционално нестабилните, склонни към меланхолия и депресия хора.

При избора на цвят за кухненските мебели смело се водете от своите чувства. Ако искате  кухня в определен цвят, помислете първо над това няма ли да ви дразни. Възможно е  идеалният избор да е съчетанието на любим ярък цвят с по-спокоен базов тон. В някои случаи цветната кухня хармонизира на наситения оттенък на стените.
За да не допуснете грешки, по-добре е да се консултирате с професионален дизайнер. За тези, които предпочитат да вземат всички решения самостоятелно, даваме няколко общи препоръки.

Червеният цвят ни дава енергия, повишава жизнения тонус и пробужда апетита. Неговата сила е в мощния енергиен заряд, което е особено актуално в ранните сутрешни часове. И напротив вечерта червеното може да ви дразни  и неподходящо да провокира у вас желание да похапнете. Даже ако твърдо сте решили да се придържате към диета, в червена кухня ще ви е по-трудно да се  справите с апетита.

Ако пък това не ви смущава, препоръчваме да се спрете върху топлите оттенъци на червеното (коралово, доматено), оранжево или ярко-жълто – слънчеви, тонизиращи и «витаминизиращи»  и при това неагресивни цветове. Или още един вариант: при гарнирането на повърхностите червеният може да се съчетае  с бял, например долната част в червен цвят да се допълни със съчетанието на бяло стъкло и метал в горната част.

Стилно кухненско обзавежданеСиният цвят, за разлика от червения   успокоява и понижава апетита. Обаче синята или тъмно-синята кухня ще изглежда не много уютно. Затова е по-добре да се спрете върху нежно светлосиния оттенък, символизиращ чистота и свежест, и при това подходящ за тези, които не искат да преяждат.

Топлите зелени и сочните кафяви оттенъци са благоприятни за задружна семейна атмосфера, способни са да ви избавят от «кухненски скандали », освен това повдигат настроението.

Много е интересен практически неизползваният в кухните  виолетов цвят. Той успокоява, смъква напрежението, благоприятно влияе върху обмяната на  вещества и също потиска апетита. За разлика от жилищните помещения, където с виолетовото трябва да се внимава, в кухнята то е допустимо не само в светли, но и в наситени тонове, прекрасно съчетаващи се с маслинени и охра оттенъци.

При избора на цвят за кухнята е важно да имате предвид количеството естествена светлина. Ако прозорецът на кухнята гледа на север или запад и още повече ако в кухнята изобщо няма прозорец, избягвайте бледни, пастелно-карамелени оттенъци. Прасковеното, фъстъченото, розовото и други напудрени полутонове в отсъствието на слънчева светлина ще изглеждат бледни и «бедни». Този ефект ще се усили при матова повърхност.
Въобще гланцираните повърхности, изпълнени с лак или стъкло, може и да изиксват по-внимателно поддържане, но изглеждат по-празнично и ефектно благодарение на  светоотразяващата  повърхност  и по-наситените цветове. Матираните повърхности са уместни само ако искате визуално да скриете кухнята.
Така че изберете един от най-добрите варианти за обзавеждане на  кухнята по свой вкус, нали част от живота си  човек прекарва именно в кухнята, майстореeйки вкусови шедьоври за себе си и любимите си същества!

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели