Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Мебелите през портала на времето

Мебелите през портала на времето

By Bestfurniture On February 19th, 2011

Най-древните от известните ни образци мебели са били намерени в Египет в царски погребения от  III век до нашата ера. Това са парчета от кутии  за бижута от черно дърво, инкрустирани със слонова кост, малахит и тюркоаз. Пак там са намерени и първите в историята на човечеството табуретки, една от която била даже сглобяема.

Табуретките  били направени от дърво, а краката им са във вид на  копита на  животни, изрязани от цели слонови бивни. Древните египтяни са също така “автори” на леглата и столовете.

Първата мебел, създадена от човека, била твърда и много функционална. Само египетските фараони можели  да си позволят да  седят в кресло, украсено със  златни орнаменти и сложна дърворезба.

Великите, но не толкова претенциозни  в бита, гърци измислили лари – своеобразни съндъци, служещи едновременно  за лежанки и пейки.

А във дворците и извънградските вили на богатите в древен Рим мебелите били даже много разкошни, украсени с  резба и инкрустации, позлата и цветен емайл. В стремежа си към  лукс римляните използвали и нови материали за мебелното производство – бронз и цветен мрамор, от които правели пейки и маси с мозаични плотове. А римските занаятчии създавали за своите домове удобни и евтини мебели, сплетени от върбови  прътове.

Значително по-късно от стола, масата и кревата се  появил шкафът. Това се случило през  средните векове в готическите замъци на  феодална Европа. За праобраз му послужила кутията за бижута , която се  стараела  да се изтегли нагоре  от изобилието на  пазените вещи и се превърнала в шкаф, веднага заемайки едно от основните места в мебелната йерархия. Шкафът започнал да подражава на  готическите замъци, украсявал се с  подобие на  кулички , колони и даже с дървена скулптура. Много удобният за  използване с различна цел, шкаф станал основател на  цяла мебелна “династия”: от него по-късно  възникнал  бюфетът със стъклени вратички , когато се  научили да  леят стъкло на  голяма площ, а след това се появил и книжният  шкаф – библиотеката . С развитието на мебелния занаят  и фантазията на  човека, се създава хибридът на масата  и шкафа- бюрото.

Меката мебел възникнала в замъците на  европейската аристокрация в периода на  класицизма. Във  Франция, законодателката на  модата  в декора и  интериора, по това време се  строят резиденции на кралете  и на не изоставащите от тях дворцови аристократи. Отначало мебелите, предназначени за сядане просто били тапицирани с тъкан. След това, когато собствениците на замъци все повече свиквали с разкоша и комфорта, а техните дрехи ставали по-леки, по-малко топли и многослойни, да се седи на твърди столове  и дивани се  оказало не много удобно. “Натъпквала се ” меката мебел  с конски косъм, овча козина, лебедов  пух, по-късно започнал да се използва каучук, а в наше време  поролон и синтепон.

Сподели със своите приятели:   

Comments are closed.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели