Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Италианските мебели през призмата на интериорните стилове- IIчаст

Италианските мебели през призмата на интериорните стилове- IIчаст

By Bestfurniture On March 1st, 2011

Модерн.

Стилове в модерната италианска мебелИталианските мебели в стил модерн
Модернът дава старт на появата и развитието на  съвременни концепции на  дизайна в интериора и архитектурата. Заедно с това той съдържа в себе си  много черти на  класическия стил. Ако трябва да се опише модерна с една дума , то това ще  бъде «протестант» – в него няма да намерите  разкош, а самодостатъчност.
На пръв поглед може да ви се стори, че модерните мебели се отнасят към класическия дизайн. Но това не е така. Нали модерн в превод от  английски означава «нов, съвременен». Да, може би сега той изглежда малко остарял, но нищо не е вечно.
Отличителна особеност на мебелите в стил модерн е функционалността. Декорът отива на втори план, характерна е простотата  в изработването, напред излиза предназначението, начинът на използване. Формите стават по-праволинейни,по-обикновени.
Резюме: без значение, че  италианските мебели в стил модерн могат да се  отнесат към  съвременни дизайнерски концепции, тяхното използване  в съвременния интериор не е  желателно –те просто ще отпаднат от общата картина.
Постмодернизъм

Модерните стилове в обзавеждането от ИталияИталианските мебели в стил  постмодернизъм
Голяма епоха. Супер-продуктивна епоха. Застойна епоха. Големи противоречия в дизайна на мебели не е имало никога преди това. Постмодернизмът е нашето с вас време, това е сега.
Постмодернизмът лично способства за развитието в дизайна на интериора на редица нови направления, например – хай-тека.Заедно с това,след бързото развитие той  спира сам в себе си  и от безизходността се  ражда фюжън /в превод означава стопяване, разтопяване, сливане, синтез /като способ на търсене на нови нестандартни варианти по  пътя на простото комбиниране на варианти. Нещо а-ла кубик Рубик.
Резюме: италианските мебели в стил постмодернизъм  могат повсеместно да се използват във всеки съвременен  интериор.
Хай-тек.
Италианските мебели в стил  хай-тек
Нов стил в дизайна на интериора на  новото време. Своеобразен и честно казано не съвсем уютен. Някак си нечовешки. Главна особеност на дадения стил е изкарването на пръв план на артефакти на човешката дейност – технически комуникации, устройства, инженерни и архитектурно-строителни решения. Тук царува метала, бетона и телта.
Съответно, мебелите в стил хай-тек са достатъчно специфични. В дизайна се  използва много стомана  и пластмаса. Често можеш да срещнеш  светодиодно осветяване.
Резюме: италианските мебели в стил хай-тек не са много, все пак  италианците  предпочитат по-изящни стилове. Подобни мебели се препоръчва  да се използват изключително в рамките на  настоящото интериорно направление.
Минимализъм

Високи технологии и мебелно обзавежданеИталианските мебели в стил  минимализъм
Идейното обосноваване на  стила е също толкова  древно, както и античната архитектура. Но въпреки това  той получава широко разпространение в света едва в последните десятилетия. Следва да  различаваме два вида минимализъм – традиционен японски и европейски.
Японският минимализъм (японският стил) достатъчно е колоритен, много са го  виждали във филмите. По-интересен е рафинираният и преобразуван европейски вариант.
Европейският минимализъм по своята същност е  видоизменен постмодернизъм с едно  само изключение – в минимализма господства функционалност и простор.
Оттук произтичат главните особености на минималистичните мебели – пълно отсъствие на декор, простота и строгост на формите, използване на само строги природни цветове и оттенъци. Кресло-квадрат, легло-правоъгълник, стол-куб –това е събирателният образ на подобни мебели. Като правило те не са високи.
Резюме: минималистичните италиански мебели си струва да се  използват или по предназначение или в смели архитектурни експерименти.
За пръв път новият поглед върху мебелния дизайн бил предложен на европейското  общество на изложбата “ Saloni Milano” през 1961 г. Тази изложба хвърля в шок всички, това  бил истински преврат в историята на  проектирането  и производството на  италианските мебели.

Стил и Италианските мебелиФилмите за  Джеймс Бонд или Барбарела с Джейн Фонда. Помните ли  какви мебели са използвали в декорациите към тях? Това са  първите образци на новите италиански мебели, образци на  «новия поглед».
Главен двигател на  прогреса за съвременните италиански мебели става Поп-Арта, който се  противопоставя на  понятието «хубави  мебели». Той е насмешка над класическата мебел, така да се каже «антидизайн».
Резултат на тази голяма  мебелна революция станало формирането на принципно нов подход към проектирането на мебели. Между другото много от тези образци, които на времето си  били представени на «Saloni Milano», днес се намират в много музеи на света.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели