Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Фън Шуй в кухнята

Фън Шуй в кухнята

By Bestfurniture On March 6th, 2011

«Масата е единственото място, където хората  не скучаят още от първата минута».
С. Мориц-Готлиб
Дизайнерско обзавеждане на кухниКухнята е едно от главните помещения на дома. Това е домашното огнище, където цари магията на кулинарното изкуство, където се събира семейството, където обичаме да приемаме приятелите си, да поклюкарим на чашка кафе, критикувайки политиците и правейки си  грандиозни планове за бъдещето. Всяка домакиня мечтае за просторна и светла кухня, и затова към оформянето на интериора и енергетиката на това помещение е  необходимо да се подходи сериозно и обмислено.Не се наемаме да правим цялостно проучване на всички правила и забрани, а само ще споменем някои интересни подробности.Ако на някого му допадне темата, може да задълбочи интереса си.
Главното правило на добрия Фън Шуй е индивидуалният подход
Най-благоприятното разположение на кухнята е източното и югоизточното. Активната енергия на изтока изпълва това помещение със здрава енергия. Тук има много светлина и храната се запазва по-дълго. В такава кухня усещаш прилив на жизнени сили.

Фън Шуй практики в кухнятаЮжната кухня също не е лоша, тук жената ще бъде прекрасен кулинар, но в такъв дом винаги ще има много гости. В западната кухня е необходимо особено внимателно да следите за чистотата и реда, продуктите в тази кухня се развалят по-бързо, отколкото обикновено, затова храната винаги трябва да бъде прясно приготвена.
Северната кухня забавя храносмилането, тук не трябва да допускате запушване на канализацията или счупени тръби.
Ако кухнята заема два сектора на дома, то доминиращо влияние ще има посоката на прозореца.
Цветът на интериора на кухнята – за източна кухня ще са подходящи зелени и светлосини тонове, а  да се съчетаят може с малко злато, сребро и хром. На юго-западна кухня подхождат ярки тонове: прасковено, розово, оранжево. В такава кухня са противопоказни сини и светлосини оттенъци.
Формата и материала на  масата се определят от енергиите, присътстващи в помещението. Ако в кухнята е необходима енергия на метала, то е по-добре да се избере кръгла или овална маса, а столовете – с метални облегалки. Ако е необходима енергията на водата –добра е масата със стъклен плот.
Лошо е, ако вратата на кухнята е срещу вратата на тоалетната. Неблагоприятно е също така съседството на кухнята с тоалетната, което се среща в повечето апартаменти. Такава ситуация трябва задължително да се коригира. Стената между тоалетната и кухнята се облицова с керамични плочки.

Фън Шуй на модерната кухняКухненската печка в никакъв случай не се поставя до общата стена с тоалетната, особено ако там са разположени тръбите за отходните води.
Неблагоприятно е разположението на печката под прозореца и срещу входната врата.
Тя не бива да си съседства с хладилника и мивката.
Идеалното разположение на печката и мивката е перпендикулярно една на друга.
«Американският вариант», когато печката е в центъра на кухнята, също е неблагоприятен – внася хаос в семейните отношения.
Неблагоприятно е разположението на  кухнята в центъра на дома.
Лошо е, когато над печката или кухненската маса  надвисва греда. В такъв случай за неутрализация се използва двойка бамбукови флейти, гредите също така могат да се скрият под окачени тавани.
Не използвайте в кухнята пердета с изображението на зеленчуци и плодове  – това води до проблеми с храносмилането. Най-добре е лек тюл или едноцветни щори с шнурове.
Не задръствайте кухнята със стари съдове, изхвърляйте това, което не ви трябва.    В  кухнята трябва да има добро осветление, с нечетно число източници на светлина.  Сега е модерно да се съвместява кухнята с хола или столовата. Това заплашва със заболявания на стомашно-чревния тракт. В такъв случай трябва да приложите принципа на зонирането. Това се прави с помощта на осветлението, домашните растения, прозрачни или преминаващи от единия край до другия рафтове, различна структура на подовото покритие.
В  кухнята може да използвате защитни талисмани. Традиционни за  кухнята са връзка червен пипер, царевица, лук (могат да са истински или декоративни). Ако предпочитате използвайте славянски талисмани (платнени торбички,дървени лъжици и т.н.), те няма да навредят на добрия Фън Шуй в кухнята ви.
Най-главното правило за всяка кухня е поддържането на чистота и ред. В кухнята не трябва да има течение. И никога не оставяйте през нощта немити съдове. Безпорядъка в кухнята внася хаос в семейните отношения и финанси.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели