Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Лежанка във френски стил

Лежанка във френски стил

By Bestfurniture On February 18th, 2009


Лежанките символизират лукс, екстравагантност и охолство. Никоя женска спалня няма да е напълно завършена без една такава мебел. Може и не всеки да има специална стая в дома си, в която да подготвя тоалета си, но всяка жена със сигурност си е отделила такова малко място в някоя стая.
Лежанките са чаровно допълнение към бодуара на една изискана дама, чиято основна функция е да разглезват жените. Но освен това те са практични от гледна точка на това, че осигуряват удобно място, на което да се седне пред огледалото или да се поставят дрехите.
Освен, че можете с часове да се приготвяте на лежанката, като бонус можете да я използвате и като място, където да почетете книга например.
Лежанката всъщност е мебел, която по функции е нещо средно между кушетката и стола. В буквален превод от френски означава “дълъг стол“ или с други думи лежанката е кресло с удължена форма.
Артистизмът във Франция се е отразил и върху дизайна на мебелите и така лежанката е станала известна част от обзавеждането в стил Рококо. Характерни за него са асиметричните форми и контраста на елементи, които не са балансирани.
Лежанките достигнали своята широка популярност в края а 18-ти век.
Викторианският стил лежанки са един често срещан варант. Този тип лежанки обикновено имат закръглени рамки от махагон, докато съвременните често са без всякакви рамки. Старинни лежанки могат и да се намерят в антикварните магазини, но те обикновено са претапицирани и пребоядисани. Много по-добро решение е купуването на нова мебел, която дори и с помощта на съвременните методи е направена в стар френски стил.
Като материал за тапициране кадифето, което изглежда толкова меко и плюшено е изключително подходящо. Това е страхотен избор за по-романтично настроените дами. Златистите цветове на рамката допълнително допринасят за бляскавия вид на такава чаровна мебел.
Но най-величествена сред всички типове лежанки е кожената. Нито един елегантно обзаведен дом не бива да се лишава от такава мебел. Те се срещат по-рядко, вероятно заради изкусната и трудна изработка, но изглеждат изключително, а пък и се поддържат по-лесно.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели