Блог на Мебели Италия » Blog Archive » История на леглото

История на леглото

By Bestfurniture On March 12th, 2009

История на леглото през вековете

История на леглото през вековете


Това е кратка информация за това как се е променил вида и формата на леглата през вековете още откакто съществуват.
За първи път леглата са били използвани от хората преди над 10 000 години още през периода на Неолита. Те са били изключително базови и вероятно би били направени от няколко съчки и листа, които били събрани по откритите места. През 3400 г. пр. Хр. египетските фараони измислили първите легла, които били повдигнати от пода и осъзнали ползата от това за здравето на човека. Повдигането на разстояние от земята ставало благодарение на дървени палети. Най-луксозното легло по онова време е било собственост на фараон Тутанкамон. То е било направено от абанос и злато. Най-разпространените легла обаче, използвани от обикновените хора все още се намирали направо на пода и представлявали събрани на куп палмови листа.
Във великата римскат империя, луксозните изработки на леглата преминали на следващото ниво. Те били декорирани със злато, сребро и бронз и също така били и първите, на които имало матраци- почти същите каквито са ни познати и днес. Те се изпълвали с тръстика, сено, вълна или пера.
През Ренесанса, матраците започнали да се усъвършенстват и вече се правели от грахови листенца или слама, или дори пера. Тези материали се натъпквали в здрави, издръжливи чували, а отгоре били покрити с разкошно кадифе, брокат или коприна. Очевидно това се дължало на стремежът на хората към комфорт и лукс.
През 16-ти и 17-ти век, повечето хора вече са спали на повдигнати от земята легла. Матраците се пълнели със слама или гъши пера и били поставяни на подматрачна рамка, която представлявала плетена решетка от въже.
В края на 18-ти век за пръв път е измислена рамката на леглата. Конструкцията се изработвала от ковано желязо, а матраците вече се пълнени с памук. Това ново откритие- рамката позволило на хората да се пазят от буболечки през нощта докато спят. Тя вече отделяла матрака и от стените. Така хората се спасили от мишките и плъховете, които били обичайно допълнение към струкурата на матраците по онова време.
В началото на 20-ти век започнало масово и евтино производство на легла. Те имали изключително семпла форма, но въпреки това били много удобни. Представлявали тънък памучен матрак, поставен върху дървена конструкция, която обаче била подвижна и давала възможността леглото да се сгъва и да се използва като диван през деня. През 50-те години за първи път на пазара се въвели гумените дюшеци и възглавници. Такива продукти са хипоалергенни и са фантастичен пробиви за хората, които страдат от алергии. Освен това допирът до тях наподобявал този до възглавница, пълна с пух. Развитието последвало с изобретяването на водното легло едно десетилетие по-късно. Пълният с вода матрак се поставял върху правоъгълна рамка, поставена върху плот от шперплат, който пък бил закрепен върху дървена платформа. Това осигурявало наистина спокоен сън. Тази идея довела и до изобретяването на надуваемото легло през 80-те години на 20-ти век. Това бил етап, в който вече не било нужно широко място за поставяне на мебелите, а леглото можело да се побере дори и в някой малък шкаф.
Тези екстравагантни материали за производство обаче не могли да се наложат сриозно на пазара. Завръщането на производителите към класическият памучен матрак довело до увеличаването на неговите размери и до производството на матраци, двойно по-широки и двойно по-дебели, подходящи за големи спални.
21-ви век. Изборът е огромен. Невероятни дизайни на конструкцията, всевъзможни материали, от които се произвеждат. Разгледайте и каталога на Мебели Италия, за да изберете най-подходящата спалня за вас.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели