Блог на Мебели Италия » Blog Archive » Диванът Chesterfield

Диванът Chesterfield

By Bestfurniture On February 24th, 2009

Честърфийлд

Честърфийлд


Класическият дизайн на Chesterfield се е доказал като мебел, която издържа на изпитанието на времето и е актуална дори и в наши дни. Тя е по британски консервативна и едновременно с това предизвикателна. Благдарение на старите си английски корени, тази мебел и досега е съхранила оригиналния си вид, заради пословичното предпочитание на англичаните към националните им продукти. Мебелите тип Chesterfield са автентичен британски продукт, който продължава да владее и доминира в интериорното обзавеждане както в дома, така и в офиса. Тази Англо-мания е присъща на почитателите на автентичния лукс.
Диванът е заслужил достойната си позиция сред нещата, с които е известна “добрата стара Англия” по света. Той е едно от големите й наследства. Той става известен заедно с фотьойла от същия тип първо като мебели за обзавеждане на мъжките клубове и пъбове. По-късно те стават и основна част от обзавеждането на английските и колониални домове. Характерно за този диван е не само ниската облегалка на нивото на подлакъниците, а и дълбоките вдлъбнатини по тапицерията. Освен тези забележителни и отличаващи ги конструктивни елементи, тази мебел е и символ на статуса на притежателя.
Има няколко теории за това как този диван получил името си. Повечето от тях го свързват с географското положение на мястото, където той за първи път е изработен. Графът на Chesterfield (Англия)Филип бил политик и писател. Графството било център на модата през периода, когато той управлявал- 1694г.-1773г. и там се произвеждали такива дивани. Някои хора твърдят, че свързването на името Chesterfield с асоциацията за луксозна, благородническа мебел е само маркетингов способ, а не е истинска мебел, употребявана от хората от висшата класа.
Други хора смятат, че Chesterfield има северно-американски произход. В Канада дори името е синоним на думите за “кушетка”, “диван” и “канапе”.
Освен с географския произход, много хора свързват името Chesterfield точно с тази форма- копчета, дълбоко зашити в меката тапицерия. Други считат, че по-характерни от копчетата са дълбоките седалки и характерните подлакътници на нивото на облегалката.
Откъдето и да идва името обаче, Chesterfield се е превърнал в емблема на елегантността на британската класа. Когато чуем името- веднага го свързваме със стил, отличимост и качество.
Можете да поръчате така емблематична мебел и за собствения си дом от Мебели Италия.

Сподели със своите приятели:   

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.


Мебели Италия | Дизайнерски Италиански Мебели